duminică, 9 mai 2010

Top 10 fenomene stranii ale mintii umane

Intelegerea modului in care functioneaza mintea umana ramane un mister pentru cei mai multi dintre noi si chiar daca stiinta poate descrie anumite fenomene, s-a aflat in imposibilitatea de a intelege originile acestora.

"Mintea iti poate juca feste."

Topul de mai jos, realizat de cei de la liverste, se refera la acele fenomene experimentate de noi. Uneori suntem inconstienti de ele, alteori incercam sa le gasim explicatii mistice (ex: unii cred ca "sentimentul" de deja vu are legatura cu trairile/evenimentele parcurse de invidiv intr-o viata anterioara).

Enoy it!


Sursa foto

10. Deja Vu

Probabil acest fenomen nu este strain cititorilor. De cate ori vi s-a intamplat sa va aflati intr-o situatie si sa simtiti ca toate evenimentele va sunt cunoscute, ba chiar ca s-au intamplat deja, chiar daca sunteti constienti ca ele nu au avut loc inca?
Nu s-a gasit inca o explicatie pentru acest sentiment insa a fost asociat cu visele indivizilor - au visat in urma cu ceva timp situatiile/ipostazele care nu se intamplasera inca.

9. Deja Vecu

Acesta are loc in momentul in care individul crede ca are un deja vu. In timp ce un deja vu este simtul de a fi vazut ceva inainte, deja vecu este experienta de a fi vazut un eveniment dinainte insa foarte detaliat - mirosuri, sunete, etc. Adesea, sentimentul de deja vecu este acompaniat de impresia ca stii ce urmeaza sa se intample si poti relata despre asta.

8. Deja Visite

Daca cele doua fenomene de mai sus trateaza sentimentul de a simti/a sti ce urmeaza sa se intample, deja visite este unul mai rar intalnit care ii da individului starea ca a mai fost in anumite locuri. De exemplu, te duci sa vizitezi un castel si te plimbi prin el stiind fiecare colt al incaperilor, unde se afla fiecare camera si nu te ratacesti - se poate glumi pe seama acestui fapt dand vina pe o orientare in spatiu iesita din comun insa acest fenomen este mai presus.

7. Deja Senti

Deja Senti are loc in momentul in care crezi ca ai simtit deja ceva. De exemplu, poti avea sentimentul ca ai vorbit sau ti-ai miscat mana insa de fapt nu ai facut-o, ci doar te-ai simtit ca atunci cand ai facut aceste actiuni.

6. Jamais Vu

Jamais vu descrie o situatie obisnuita si familiara individului pe care acesta nu o recunoaste.
Vi s-a intamplat sa nu va aduceti aminte pe moment de un loc, o persoana, un cuvant, chiar daca ati avut tangente cu acesta in trecut? Daca da, atunci ati avut un jamais Vu.
Chris Moulin de la Leeds University a realizat un experiment: a rugat 92 de voluntari sa scrie cuvantul "usa" de 30 de ori in 60 de secunde. Acesta a descoperit ca 68% dintre "porcusorii lui de guineea" au prezentat simptome de jamais vu si s-au indoit de faptul ca "usa" este un cuvant real.
Acest mic experiment il puteti incerca si voi (desi majoritatea am incercat asta in copilarie): alegeti-va un cuvant si repetati-l de mai multe ori in minte, timp de un minut. Unii dintre voi o sa observe ca acesta pare sa nu mai aibe semnificatie sau puteti ajunge chiar sa va indoiti de existenta lui.

5. Presque Vu

Acest fenomen este similar senzatiei pe care o ai in momentul in care nu iti aduci aminte de ceva (un cuvant, numele unui obiect) chiar daca informatia este acolo. Adesea asociat cu jamai vu, presque vu este senzatia de "a sta pe limba". Aceasta senzatie poate dezorienta individul foarte usor.


4. L'esprit de l'escalier

Termenul se refera la senzatia pe care o ai in momentul in care te gandesti la o replica, remarca, etc atunci cand este prea tarziu. V-ati aflat vreodata in ipostaza in care s-a adresat o remarca sarcastica si te-ai gandit abia apoi la o replica buna?
Sentimentul este insotit adesea de regretul ca individul nu s-a gandit la replica mai devreme.

3. Iluzia Capgras

Iluzia Capgras are loc in momentul in care o persoana crede ca un prieten sau un membru al familiei a fost inlocuit de un impostor identic. De obicei, oamenii incercati de acest sentiment sufera de schizofrenie insa poate avea loc in urma unui eveniment socant - ex: o femeie care a nascut poate sa creada o bucata de timp ca bebelusul sau a fost inlocuit la nastere.

2. Iluzia Fregoli

Aceste este un fenomen rar intalnit si se manifesta atunci cand individul crede ca mai multi oameni sunt de fapt o singura persoana care se deghizeaza pentru a-i pacali. Este adesea asociat cu paranoia si cu sentimentul ca persoana deghizata incearca de fapt sa persecute individul sau sa-l urmareasca.
Primul caz a fost facut public in 1927. O femeie in varsta de 27 de ani era convinsa ca era persecutata de doi actori pe care ii admira in piese de teatru. Femeia sustinea ca oamenii o urmareau indeaproape si luau forma unor persoane pe care ea le cunostea sau intalnea.

1. Prosopagnosia

Prosopagnosia este fenomenul tradus prin inabilitatea de a recunoaste obiecte sau fetele oamenilor pe care ar trebui sa le cunoasca. Cei care nu sunt straini Prosopagnosia sunt capabili (in general) sa recunoasca un obiect sau o persoana folosindu-se de celelalte simturi - miros, auz, simt tactil.
Acest fenomen a fost prezentat cel mai bine in cartea intitulata "The man who mistook his wife for a hat".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu